Hibe Nedir, Devlet Teşviği Nedir?
Hibe nedir, devlet teşviği nasıl alınır sorusunu kısaca şöyle açıklayabiliriz. Hibe bir kamu kuruluşları, işletmeler ya da vakıflar tarafından, girişimcilere eğitim kurumlarına şirket ya da özel teşebbüslere verilen “karşılıksız“ para. Kelime anlamı da “karşılıksız verme” olarak sözlüklerde geçiyor. Bir anlamda “bağış” olarak da nitelendirebileceğimiz hibeyi, bir malın mülkiyetinin hiç bir bedel beklenmeksizin başka bir şahısa, kuruma vs… devredilmesi olarak da açıklayabiliriz.
- Girişimci ve yatırımcıların en çok merak ettiği şeylerden biri, hibe nedir, devlet teşviği nedir, nasıl alınır? Başvuru koşulları nelerdir… Peki hibe ile kredi aynı şeyler mi? Hibe pek çok zaman kredi ile karıştırılan bir kavram. Ancak aralarında çok net bir ayırım mevcut.
Devlet Teşviği Nedir?
Devlet teşviği, bir ülkenin ekonomik büyümesi, kalkınması ve istihdamın artması adına yatırımcı ve girişimcilere yapılan yatırımlar olarak genellenebilir. Bölgenin gelişmesinde büyük bir ivme yaratan yatırımlar sonucu, ham madde, eleman, malzeme gibi ihtiyaçlar doğar. Dolaysıyla yatırım nerede yapıldıysa o bölgeye artı değer katar. İstihdam oluştuğundan işsizlik oranı azalır, ödenen vergilerle ekonomik kalkınma gerçekleşir. Bu nedenle de devlet, yatırımcı ve girişimcilere “hibe” vererek destek olur. Kredi ise geri ödemeyi talep eder. Sıfır faiz ya da faizsiz, yatırımcı ya da girişimciye verilen, kredi miktarı uzun vadede geri ödenir. Ancak bu noktada sadece alınan ana parayı geri ödersiniz. Hibe nedir devlet teşviği nedir gibi konuların üzerinden geçtikten sonra gelin hibe kime verilir, hangi kuruluşlar kredi ve hibe fırsatları sunar, kimler bundan yararlanabilir göz gezdirelim…
Devlet Desteklerini ve Teşviklerini Hangi Kurumlar Vermektedir?
Devletin KOSGEB, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansları Sosyal Güvenlik Kurumu, İşkur, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Maliye Bakanlığı vb. kurumları tarafından devlet teşvikleri, hibeleri, yardımları ile destekleri verilmektedir.
Devlet Destekleri ve Teşviklerini Kimler Alabilir?
Her kurumun sağladığı devlet destek ve teşviklerinden yararlanabilecek firmalar değişiklik göstermektedir. Örnek olarak KOSGEB desteklerine genellikle mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ'ler) başvurabilirken, 2019 yılında ortaya çıkan asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri gelmiş böylece de Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'lerin başvuru yapılabileceği belirtilmiştir. TÜBİTAK desteklerinden ise müşteri kuruluş tanımına uyan sermaye şirketleri ve teknoloji sağlayıcı kuruluş tanımına uyan yükseköğretim kurumları, kamu kurumları, araştırma altyapıları, kamu araştırma merkezleri/enstitüleri, 4691 sayılı kanunca teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren sermaye şirketleri veya teknoloji transfer ofisleri başvuru yapabilmektedir.
Başvuru şartları Kurumdan kuruma değişebileceği gibi programdan programa da değişkenlik gösterebilmektedir.
Devlet Teşvik ve Hibeleri Eğitimine kayıt olmak için tıklayınız.