Oyun terapistleri, psikologlar, sosyal hizmet çalışanları, konuşma terapistleri, fizik tedavi uzmanları ve ebeveynler, çocukların öğrenmeyi oyun aracılığı ile gerçekleştirdiği ilk yıllarda son derece büyük bir öneme sahiptirler.
Aşağıda otizm engelliliğine sahip çocukların konuşma, sosyal iletişim ve regülasyon konularında gelişimlerine faydalı olacak oyun kılavuzunu bulabilirsiniz.
Oyun Becerileri Öğretmenin Faydaları
Oyun becerilerini öğretme, özel ihtiyaçları olan çocukların (özellikle otizm) gelişimi için son derece büyük bir önem taşır. Otistik yelpaze bozukluğuna sahip çocuklar, davranışlarını kontrol etme ve sosyal becerilerini geliştirme konularında son derece zorlayıcı olabilirler. Bu durum, özellikle oyun becerilerini geliştirememiş, olgunlaşmamış ve tekrar eden oyunları tercih eden ve oyun oynama isteği bulunmayan çocuklarda daha da sık görülür.
Oyun Oynamanın Faydaları
Oyun oynamak, çocuklara kişi/yer/zaman oryantasyonu becerilerini öğrettiğinden, davranışlarının iyileştirilmesinde büyük role sahiptir. Bu durum, beden farkındalığı, kendini kontrol etme, problem çözme ve dayanıklılık konularında gelişimi tetikler ve sosyal beceriler ve etkili hareket etmenin iyileşmesinde etkili olur.
Oyun Oynarken Kullanılabilecek 3 Strateji
Oyun oynamak çocukların çevrelerinde gördükleri rolleri ve kuralları uygulamaları ve anlamaları için harika bir yoldur. Oyunlar çocukların çevrelerindeki dünyayı tanımalarını kolaylaştırır. Oyun becerilerini geliştirmek ve sosyal iletişimi iyileştirmek için farklı teknikler bulunur. Aşağıda bu tekniklerden üçünü bulabilirsiniz.
-
Çevresel Değişiklikler
Dikkat dağıtıcı objeleri kaldırma, yer değiştirme ve görsel destekleyiciler kullanma gibi teknikleri barındırır. Bu çevresel değişiklikler çocukların kendi kendine oyun oynamaları için güzel bir ortam sağlanması ve cesaretlendirmelerine yardımcı olur.
-
Oyuncak Değişiklikleri
Özel oyuncaklar seçme, kırık oyuncakların konuşma becerilerini geliştirmek için kullanılması, problem çözme becerilerinin geliştirilmesi ve fiziksel yardım gibi öğeler içerir.
-
Uyarlanır Oyun Önerileri
Aşağıda uyarlanabilir oyun ayarları ve oyuncakları bulabilirsiniz.
-
Üzerine oturulabilen terapi topları oyun oynarken konsantre olmayı öğretebilir.
-
Salıncaklar ve sallanan sandalyeler oyun oynarken kullanılabilir.
-
Kaygan yüzeye sahip olmayan oyuncaklar kavramayı kolaylaştırabilir ve motor becerilerini iyileştirebilir.
-
Görsel tetikleyici ve seslere sahip oyuncaklar
-
Farklı boyutlardaki öğretici oyuncaklar
-
‘Dokun ve hisset’ temalı oyuncaklar kas hafızasını tetiklemekte yardımcı olabilir
-
Uyarlanabilir bisiklet ve dış alan oyuncakları
-
Uyarlanabilir kitap ve masa oyunları (sayfalardan yükselen resimler, hareketli masa oyunları vb.)
-
Uyarlanabilir anahtarlar ve kaldıraçlar el koordinasyonunu geliştirmede faydalı olabilir
-
Uyarlanabilir görsel destekler (minik mıknatıslar, karton kareler, anahtarlıklar, kavanoz kapakları, üxrtinr siyah bir nokta çizilen açık renk küpler vb.)
-
iPad gibi mobil teknolojik aletler
Oyun becerilerinin geliştirilmesi, özellikle otizm engelliliğine sahip çocukların gelişmesinde son derece önemlidir. Sosyal becerilerin daha doğal ve etkili biçimde gelişebilmesi için takım yaklaşımı kullanmak önemlidir. Özellikle okul öncesi yıllarda oyun becerilerini geliştirmek ve amaç duygusu vermek çocukların ileride daha kolay problem çözmelerine fayda sağlar.
Türkiye'nin her yerinden dilediğiniz saatlerde online olarak başlayabileceğiniz Oyun Terapisi Eğitimi.