
Robotik kodlama, makine ve kontrol sistemlerini, bilgisayar, elektronik ve uzay bilimlerinin tümünü kapsayan bir ortak çalışma alanında gerekli yazılım “kodları” ile makinelerin iletişiminin sağlanmasıdır.
Mekanizmaların tasarımı, kontrol edilebilmeleri için yapılarına elektronik donanımların eklenmesi, dijital ortamda kontrollerinin sağlanması ve belirli ortamlarda belirli koşullara göre çalışmaları için gerekli kodlar vardır.
Robotik ise makine, mekatronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik-elektronik gibi birçok mühendislik disiplinini bir arada toplayan bir bilim dalıdır.
Robotik Kodlama Ne İşe Yarar?
Robotlar endüstri dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin bir robot yalnızca kavanoz kapağı kapatmak üzere programlanabiliyor. Bir diğeri çatlak yumurtaları tespit ederek koliden çıkarabiliyor. Yani gelişmiş insan zihni artık bu tür küçük işlerle uğraşmasın diye çoğu tekrara dayalı görevler robotlara veriliyor.
İlerleyen dönemde çok daha gelişmiş komutları yerine getirecekleri elbette aşikar ancak temel olarak robotlar yalnızca onlara verilen çerçeve içinde hareket edecekler. Robotik kodlama bilen programcılar ise bu işin başrolünde olacaklar. Çünkü bir makine ne kadar gelişmiş olursa olsun insan bir programcı tarafından yazılan doğru komutları almadığı sürece metal yığınından başka bir şey değildir.
Robotik Kodlama Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
Genelde kodlama eğitimi için çocukların okuma ve yazma öğrenip bildikleri 5 ve 7 yaş aralığı uygun görülür. Özellikle başlı başlına bir kod çözmek ve yaratıcı becerisi olan okuma ve yazma eylemi, daha iyi bir teknik kodlama eğitimine başlayabilmek için oldukça iyi bir fırsat olanağı sağlar. Bu hususta İngiltere 2014 yılından beri 5 yaşını tamamlamış bütün çocuklara robotik kodlama eğitimi olanağı sunuyor.
Amerika’da bulunan okulların pek çoğu müfredat sistemlerine kodlama dersleri eklemiş vaziyettedir. Avustralya’da ise çoğu okullar kodlama derslerini zorunlu bir ders olarak arasına dahil etmiş durumdadır. Kodlama eğitimi içerisinde pek çok bilgi öğretiliyor. Atölyeler ve özelleşmiş kurslar sayesinde her yaş grubunda bulunan çocuklara kodlama becerisi sağlanabilecek eğitim programları imkânı sunuluyor. Bu sayede çocuklar bu avantajlardan yararlanıp bilgi ve beceri sahibi olabiliyor.