Psikoloji, insan sağlığı üzerinden sanıldığından daha fazla etkisi bulunan bir etkendir. Bu nedenle insanın psikolojik olarak iyi olması, iyileştirilmesi oldukça önemlidir. Konu çocuk psikolojisi olduğunda bu önemin katbekat arttığı gözlemlenmektedir. Çünkü çocuk yetiştirirken bilinçli veya bilinçsiz yapılacak bir yanlışın nelere neden olacağını, ileride ne gibi sorunların ortaya çıkacağını tahmin etmek oldukça zordur. Öyle ki günümüz yetişkinlerinin kendilerinde var olan ve anlam veremedikleri özelliklerin tümü, çocukluktaki yanlış durumların yarattığı travmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Peki yanlış davranışların önüne geçmenin, çocuklar ile kurulacak iletişimi daha profesyonel bir hale getirmenin bir yolu yok mudur?
Çocuklar ile yetişkinlerin arasındaki iletişimi güçlendirmek, çocukların ihtiyaçlarını daha kolay ve çekinmeden dile getirmesini sağlamak için başvurulan bir yöntem vardır; oyun terapisi! Çocuk Gelişimi Uzmanı Psikolog Nesil Sağın Küçük'ün verdiği Oyun terapisi eğitimi, çocukların daha uyumlu bir şekilde gelişmesini sağlayan, yaşamlarının daha mutlu bir şekilde sürdürülmesi için geliştirilmiş olan bir terapi türüdür.
Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
- Oyun terapisinin faydaları bağlamında ele alınabilecek ilk unsur şudur; travmatik deneyim geçirmiş olan ve kendini hem yetişkinlere hem de yaşıtlarına kapatan çocuklara ulaşmak, oyun terapisi ile mümkün hale gelir.
- Çocuklar psikolojik anlamda desteklenirken aynı zamanda da oyun oynadıkları için sıkılmaları gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Çünkü herhangi bir yetişkine uygulanan terapinin bir çocuğa uygulanması, olumlu etkinin aksine, olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına neden olabilecektir.
- Oyun terapisi, çocukların kendilerini daha özgür bir şekilde ifade etmelerini sağlar. Duygularını, düşüncelerini gizleyen ya da özgürce dile getiremeyen çocuklar üzerinde sürekli bir “baskı” hissi oluşur.
- Rol oyunları ile daha zor deneyimler elde eden çocuklar, sorunlar karşısında yılmamayı öğrenirler. Bu durum, çocukların hem ruhsal hem de psikolojik anlamda güçlü olmasını sağlar. Ayrıca rol oyunları ile zor deneyimler kazanan çocuklar, daha önce yaşamış oldukları travmaların nedenlerine farklı bir bakış açısı ile bakmayı öğrenirler. Bu sayede korkularının üzerine gitmiş olan çocuklar, korkularını yenerek geleceğe daha sağlam adımlar ile yürümüş olurlar.
Yukarıda yazılmış olanlardan da anlaşılacağı üzere oyun terapisi, hem çocukların bakış açılarını değiştirip destekleyerek daha çok yönlü düşünmelerini sağlar; hem de sorunları ile başa çıkarak daha sağlam bir psikolojik yapıya sahip olmalarını.
Başkent Üniversitesi Onaylı Sertifikalı Oyun Terapisi Eğitimi detaylarını görmek için buraya tıklayınız.